We wtorek, 15 grudnia 2020 r. odbyło się uroczyste otwarcie pracowni technologii gastronomicznej w Zespole Szkół Nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie, w którym uczestniczyli: Starosta Grajewski Waldemar Remfeld, Wicestarosta Tomasz Cebeliński, Członkowie Zarządu Powiatu Grajewskiego: Maria Gwiazdowska i Sławomir Ginel, pracownicy Wydziału Inwestycji i Pozyskiwania Środków: Naczelnik Małgorzata Cybula i Inspektor Monika Organek oraz Dyrektor Zespołu Szkół Nr 2 Marcin Bobrowski.
Pracownia powstała w ramach projektu: "Wysoka jakość kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie" współfinansowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa: 3 Kompetencje i Kwalifikacje, Działanie: 3.3 Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki. Liderem projektu jest SYNTEA S.A.
Celem Projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Technikum w Zespole Szkół Nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie poprzez realizację kompleksowego programu rozwojowego w szkole dla 96 uczniów, uwzględniającego sytuację na regionalnym i lokalnych rynkach pracy oraz podniesienie kompetencji i kwalifikacji 5 nauczycieli.
Wartość całego projektu wynosi 1 145 581,44 zł, z czego doposażenie pracowni technologii gastronomicznej to 87 356,16 zł, a prace budowlane w pomieszczeniu - 68 145,57 zł.
Nowe wyposażenie pracowni to:
kuchenka indukcyjna z piekarnikiem - 8 szt;
stół ze zlewem jednokomorowym, baterie do zlewozmywaka, syfony - 8 zestawów;
zmywarka;
piec konwekcyjno-parowy;
stanowisko do mycia rąk (zlew ze stali nierdzewnej z zabudową oraz suszarką do rąk) - zestaw,
chłodziarko-zamrażarka;
wyciąg centralny pod stanowiska z oświetleniem - zestaw;
stół przyścienny z drzwiami skrzydłowymi - 8 szt;
apteczka pierwszej pomocy.
poniedziałek, 16 października 2023
wtorek, 3 października 2023
Teraz tylko czekać na powieszenie na ścianach portretów sławnych, kucharzy, właścicieli znanych restauracji, laureatów konkursów kulinarnych, szefów kuchni znanych restauracji wychodzących z pod ręki tej Alma Mater. Lepiej być dobrym kucharzem niż kiepskim księgowym.